Gå til innholdet

Selskap og bryllup på Engø Gård

”Champagnen hentes frem. Glassene glitrer på hvite duker. Servitørene står klare med sabler for å hugge flaskehalsene over, omgitt av glade gjester i selskapsantrekk. De skal huske tiden på Engø Gård”.

Det er mulig å leie hele eller deler av gården for større selskaper med opptil 100 personer. Lokalitetene innbyr også til mindre og intime arrangementer. Den gamle låven er fullstendig restaurert. Høyloftet er i dag restaurant ”Pileredet” hvor det kan serveres mat til 100 gjester. ”Sjøglimt” er et tilbygg i vinterhagestil med nydelig utsikt til sjøen og plass til 20 gjester, og fjøset er gjort om til en koselig peisestue. I Pensjonatet har vi Paviljongen med plass til 60 i tillegg til tilstøtende hage og salongen Rådyr i Engen og peisestuen Biblioteket. Mulighetene er mange.

Omgivelsene og atmosfæren på Engø Gård skaper en enestående stemning som både gjester og vertskap vil minnes med glede.

SPØRSMÅL?

Kontakt oss på tlf 33 39 00 48
eller post@engo.no

Mat og drikke

Vårt kjøkken serverer fantastiske retter med de beste råvarer for årstiden akkompanert av perfekt avstemte viner fra den velfylte vinkjelleren vår. På Engø Gård lager vi mat etter sesong og tilgjengelighet. Derfor skiftes menyen månedlig. På den måten får du de beste råvarerne til enhver tid - uansett sesong.

Inspirasjonsmenyen er en 4 til 7 retters meny som settes sammen ut fra sesongens tilgang. Selskapsmenyen er en enklere meny med fokus på å servere toppkvalitet til større grupper.

På grunn av logistikk samt kapasitet har vi følgende retningslinjer for de menyer som tilbys:

Ved hotelleie og pensjonatleie tilbys kun vår selskapsmeny. Denne settes sammen med utgangspunkt i vår Inspirasjonsmeny, men kortes ned til kun 4-retter som er antall retter vi anbefaler for større selskaper.

I lokalet Sjøglimt tilbys kun vår Inspirasjonsmeny. I Pileredet tilbys vår Inspirasjonsmeny til selskaper under 20 personer, for selskaper over 20 personer tilbys kun vår selskapsmeny. 

Vår restaurant klargjør en selskapsmeny til ett bryllup

Leie hele gården eller deler av den?

Hotelleie inntil 100 personer
Om dere ønsker ro rundt og litt ekstra plass i selskapet deres, tilbyr vi dere å leie hele hotellet. Da får ingen andre tilgang til stedet mens dere er her, og arrangementet kan gjennomføres helt etter deres ønsker – i en fantastisk behagelig atmosfære. 

Inkludert omvisning, planleggingssamtale, eksklusiv disponering av hotellet fra kl. 15.00 ankomstdagen til kl. 11.00 avreisedagen, 47 rom med overnatting og frokost for opptil 100 personer, oppdekning og klargjøring til festen, servering og gjennomføring av selskapet og bemannet bar frem til kl. 02.00.

Pensjonatleie 40 til 60 personer
Ønsker dere en flott ramme rundt festen deres er Pensjonatet det perfekte alternativet. Her disponerer dere 2 fine stuer og en deilig uteplass, en stor spisesal og tilhørende glasspaviljong fra kl. 15.00 ankomstdagen. Her er det mulig å arrangere dans etter middagen.Overnatting kan bestilles i samme bygg, samt nærliggende bygninger.

Inkludert omvisning, planleggingssamtale, 5 hotellrom i Pensjonatet, oppdekning og klargjøring til festen, servering og gjennomføring av selskapet.

Bryllupslokaler for den intime feiringen
For mindre selskaper tilbyr vi leie av våre selskapslokaler Sjøboden og Sjøglimt.

Sjøboden og Sjøglimt har plass opptil 20 personer. Sjøboden ligger en liten gå tur fra tunet nede ved Engø Brygga, her kan man få herlige fiske retter servert både til lunsj og middag. I Sjøglimt kan dere nyte en herlig lunsj eller gourmetmiddag og avslutte dagen med en god cognac. Det er mulig å bestille overnatting i tillegg.

Vi kan tilby utendørs vielse til alle som ønsker å gifte seg i de flotte omgivelsene våre. Ved hotelleie kan vi garantere lokale inne ved dårlig være, dette er ikke garantert ved leie av andre lokaler.                 

Lokaler til ditt selskap eller bryllup

Tips og råd i forbindelse med bryllup på Engø Gård

Det er knyttet mange tradisjoner, sikker og etikette til bryllupsfeiringen. Her har vi samlet noen råd og våre erfaringer som vi håper kan hjelpe dere litt på vei i deres planlegging av den store dagen. 

Vielse

Vi kan tilby alle våre brudepar utendørs vielse hos oss. Ved Hotelleie er dere også garantert vielse inne dersom været ikke blir som planlagt. Dersom dere ikke har Hotelleie vil vi dessverre ikke kunne garantere lokale innendørs. 

Dere er selv ansvarlige for å organisere vigsler. Vi anbefaler å avtale et møte med vigsler hvor dere gjennomgår sermonien der den vil gjennomføres, dersom den holdes hos oss ta kontakt for å avtale en dag det passer å komme på besøk med vigsler. 

Vielsen kan pr. 2017 gjennomføres både av humanetiske organisasjoner, dommer eller prest. Engø Gård og Verdens Ende er foreløpig de eneste stedene som presten ved Tjøme Kirke vier utenfor kirken. 

Bordplassering

Tidligere var det strenge regler for bordplasseringen i et bryllup, og «skikk og bruk»-bøker er ofte preget av disse. Noen regler holder man fremdeles i hevd, om ikke annet for å tilfredstille svigermødre og besteforeldre, men som regel har brudeparet et litt mer avslappet forhold til disse reglene i dag.

Brudeparet sitter alltid sammen i hovedsete, tradisjonelt skal bruden sitte ved brudgommens høyre side. Om man bruker rundbord skal brudeparet sitte ved hovedbordet. Husk at brudeparet skal kunne se alle gjestene og også være synlig for gjestene. 

Foreldre sitter ved siden av brudeparet. I følge skikk og bruk skal brudens familie sitte nærmest brudeparet slik at bruden har sin far eller eldste mannlige familiemedlem på sin høyre side mens brudens mor sitter til venstre for brudgommen. Brudgommens foreldre sitter ved siden av hver av brudens foreldre. Forlovere skal sitte nært brudeparet og ha hverandre til bords om de er av ulikt kjønn.

Resten av gjestene i bryllupet plasseres etter skjønn, familiemedlemmer og øvrige gjester om hverandre. Bruk skjønn og forsøk å plassere mennesker dere tror vil passe sammen slik at samtalen rundt middagen går av seg selv. Dette vil gjøre bryllupsmiddagen hyggeligere både for dere og gjestene.

NB! Toastmaster må sitte slik at han/hun lett kan kontaktes av kjøkkenpersonell/ servitører og har oversikt over deres bevegelser. Toastmaster bør også være synlig for alle gjestene.

Sist, men ikke minst. Husk at dette skal være brudeparets store dag og at tradisjoner er til for å brytes. Finn det alternativet som passer ditt bryllup best og stol på egne avgjørelser!

Taler

Taler i bryllup er helt normalt og i følge skikk og bruk påkrevd. Det er regler for hvilken rekkefølge disse skal  holdes og en god huskeregel er at de viktigste talene fra nærmeste familie kommer først, deretter kommer taler fra bestforeldre, søsken, venner ect. 

Vi serverer en 4-retters selskapsmeny til bryllupet og beregner ca 3 timer på servering, rydding og skjenking av vin gjennom middagen. Tiden talene tar vil komme i tillegg til dette. Det er toastmasters ansvar å holde orden på taler og informerer hver enkelt taler om hvor mye tid han/hun har. 

Talerekkefølge 

Brød settes på bordet, det skjenkes vann og vin i glassene.

1. Velkomsttale
Holdes tradisjonelt av brudens far som representerer vertskapet. Nå for tiden kan denne talen like gjerne holdes av brudgommen eller bruden, brudens mor eller toastmaster som videre gir gjestene praktisk informasjon om middagen og tidsplan. 

2. Toastmaster tar ordet
Dersom toastmaster ikke har holdt velkomsttalen er dette tiden hvor toastmaster presenterer seg selv, kveldens meny, alterantivt introduserer hovmester som holder meny presentasjon, informerer om antall taler, pauser, toaletter og rømningsveier. 

Første rett serveres.

3. Brudens far og/eller mor
Første ordinære taler er brudens far, eller brudens mor, dersom faren ikke er tilstede. Mor og far kan også tale sammen eller hver for seg. 

Bordene ryddes og andre rett serveres.

4. Brudgommen
Klassisk heter det at brudgommen skal "takke for bruden", men dette skriver seg fra de arrangerte ekteskapenes tid. Brudgommen skal ikke bare tale til bruden, men også til hennes foreldre. Om han ikke nødvendigvis takker dem for sin elskede, kan han takke dem for å ha gjort henne til den hun er. 

5. Bruden (hvis hun ønsker)
Det er blitt mer vanlig at også bruden holder tale, men dette er ikke påkrevd og hun kan velge å la være dersom hun ønkser det. 

Dersom det er planlagt en pause hvor gjestene kan gå på toalette og strekke litt på bena så anbefales det at pausen tas på dette tidspunktet.

Bordene ryddes og tredje rett serveres.

6. Brudens forlover

7. Brudgommens forlover

8. Brudgommens far og/eller mor
Brudgommens mor og far kan tale sammen eller hver for seg. Fra gammelt av regnes ikke dette som en hovedtale, men det kan imidlertid i våre dager være naturlig at disse kommer tidligere i rekkefølgen, fordi bruden og brudgommen er likestilt. I dette tilfelle vil denne talen komme før eller etter brudeparets taler. 

Bordene ryddes og fjerde rett serveres.

9. Takk for maten
Denne talen holdes helt til slutt. Det vil si at dersom det er ekstra taler vil disse komme før "Takk for maten" talen. 

Eventuelle ekstra taler

10. Besteforeldre / annen familie

11. Søsken

12. Venner 

Dersom det er flere gjester i selskapet som ønsker å holde tale kan det være lurt å tenke på at ikke alle taler må holdes til middagen. Venner eller søsken kan for eksempel si noen ord når gjestene samles før middagen til en aperitiff. Alterantivt kan taler holdes etter middagen når kaffe og kake serveres. Det er mange muligheter og dette er noe av den planleggingen som toastmaster skal gjøre i forkant av feiringen.

Toastmaster

Toastmaster har en av de viktigste rollene under bryllupsmiddagen og man bør velge toastmaster med omhu. Toastmaster skal lede festen, gi gjestene opplysninger, introdusere talerne, vurdere når det passer med sanger eller andre innslag og gjerne komme med noen bemerkninger som får opp stemningen. Vi tar en gjennomgang med toastmaster i forkant for å gjennom gå taleliste og gjøre eventuelle justeringer i tidsplan for å få best mulig flyt gjennom dagen og kvelden. 

Valg av toastmaster er ikke lett. En toastmaster skal ha oversikten over selskapet og tidsplan, kunne ta ting på sparket dersom endinger skjer plutselig, være komfotabel med å tale foran selskapet og gjerne kjenne brudeparet og familiene slik at flyten og introduksjonene underveis i talerekkefølgen blir naturlig. En god toastmaster er humoristisk, kan lese rommet og forsamlingen på en god måte, kan ha stramme tøyler når det gjelder tildeling av taletid samt balansere det å styre festen uten å bli ett midtpunkt. Dette er brudeparets store dag. 

Toastmaster setter opp taleliste og tildeler taletid. De fleste taler holdes under middagen. Det er toastmasters oppgave å sette opp rekkefølge og tildele hver enkel tale en spesifikk tid. Bryllupsmiddagen er et måltid som helt naturlig blir lengre enn andre feiringer, det er derfor opp til toastmaster å passe på at det planlegges tid til pauser underveis slik at gjestene kan strekke på bena og benytte toalettene. Disse bør ikke være for lange da dette vil forlenge den totale tiden middagen vil ta.

Vårt råd er å begrense taletid og pauser til ca 1 time totalt. Det vil alltids være noen som holder taler som en lengre enn beregnet eller en pause som tar lengere tid. Dersom taler beregnes til ca 1 time og selve middagsservering tar ca 3 timer, vil bryllupsmiddagen vare i ca 4 timer totalt noe vi mener er et overkommelig tidsperspektiv. 

 

Denne informasjonen er basert på våre erfaringer, men vi har også hentet informasjon fra bryllupsdagen.no, skikkogbruk.no og sangerogtaler.no.

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon
før ditt neste besøk

e. post@engo.no
t. 33 39 00 48
k. kart

De Historiske

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsett å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om vår bruk av cookies.

Denne siden er opphavsrettslig beskyttet. © Copyright 2015 Engø Gård. Alle rettigheter. Design og utvikling av 07 interaktiv